top of page

Полезни съвети за вашия покрив

Book Now

About

Избор на покритие за вашия покрив

Определящ за покритието на вашият покрив е неговият наклон. Битумните керемиди имат много добри хидроизолационни свойства. Този вид покритие е подходящо почти за всички видове покриви. Те са относителни леки и пасват на покриви с малък и голям наклон. Лесни са за монтаж и подмяна и не изискват инвестиране на много средства, което често е фактор с огромно значение за избора на покривно покритие. Единственият недостатък е, че не са устойчиви на UV-лъчи. Металните керемиди се отличават с това, че материалът е незапалим, здрав и лек. Монтажът е също много лесен. Предлагат се в различни цветове и размери. Недостатък е непрекъсната борба с влагата и корозията, както и шума от дъжда. Това са най-масово приложимите видове материал за вашият покрив.

Какъв покрив да изберем?

Два са най-често срещаните типове покриви – плоски и скатни. Едно от основното правило и при двата типа е правилното изграждане на покрива. Плоските покриви се отличават с лесен монтаж и безопасен достъп до него, но изискват постоянна поддръжка – при обилни валежи и са с по-кратък експлоатационен период в сравнение със скатните покриви. Плоските покриви са подходящи за по-малки площи.

Все повече навлиза тенденцията на озеленяване на плоските покриви – модерна и красива визия. „Зеленият” покрив предоставя допълнителен слой топлоизолация. Друга възможност, която позволяват този тип покриви, е построяването на допълнителен етаж върху тях.

Скатните покриви са по-предпочитани поради факта, че са огнеопорни и по-достъпни като цена, но се характеризират и с висока издръжливост. Те се разделят на едноскатни, двускатни, трискатни и многоскатни покриви. Важното при тях е да бъде спазен минимален наклон за монтиране. Те се характеризират с наклон над 7% по стандарт. Видовете покрития, които най-често се използват за този тип покриви са керамичните и метални керемиди. Основни недостатъци при тези покриви са невъзможността за построяване на допълнителен етаж, както е при плоските покриви и по-малка издръжливост при обилни валежи.

От съществено значение при двата вида покриви е системата за отводняване, която е задължителна и отговорна за поддръжката на покривите. Съществуват външна и вътрешна отводнителна система. Предимството на външното отводняване е,че бързо отвежда водата извън очертанията на сградата. Плоските покриви се нуждаят от непрекъсната поддръжка на отводнителните системи. Наклонените покриви няма нужда от специална и допълнителна поддръжка, тъй като дъждът естествено отмива падналите листа, натрупвания и отпадъци от скатовете. Поради тази причина скатните покриви са предназначени за външно отводняване, а плоските за вътрешно.

Изборът за покрив зависи от много неща, но най-вече от архитектурата на сградата. Затова независимо кой покрив ще бъде избран, качеството на поддръжката, правилното изграждане и качествените материали са приоритет на всеки специалист в строителния бранш.

bottom of page